Den beste babymaten

babyDen beste babymaten varierer etter barnets alder og utvikling. Det er viktig å tilpasse kosten etter hva som er næringsrikt, og hva som fremmer barnets utvikling, men man bør også ta hensyn til hva som er praktisk. Til tider ønsker man også å minimere hvor mye man må gjøre rent etter at matingen er over.

Morsmelkerstatning?

I den første tiden etter fødselen er det best for barnet å leve på morsmelk. Det sier seg egentlig selv, men det finnes en del forskjellige produsenter som tilbyr morsmelkerstatning, og som har alle nybakte foreldre som markedsgruppe. Det beste er å ignorere dem, men om man ikke har noe valg, for eksempel fordi man ikke produserer nok melk selv, så må man selvfølgelig supplere barnets kost med pulverpreparater. Disse er ofte laget av tørket kumelk som er tilsatt en del vitaminer og mineraler som barnet trenger. Dette kan ha en positiv effekt på barnets vekst og utvikling.

Den første føden

Etterhvert som barnet vokser, så kan man gå over til å supplere morsmelken med mat fra flaske, gjerne en blanding av melkeprodukter og gryn eller mel. Det kan lønne seg å gi dette til barnet på kvelden, eller før det skal sove, siden det sover bedre og lengre med ekstra mat i maven.

La barnet spise selv

Når man ser at barnet er i stand til å holde tåteflaska på egen hånd, og at det er i stand til å reise seg i sittende stilling på egen hånd, så er det også på tide å la det prøve å få spise fast føde. Den beste løsningen er å la barnet holde maten selv, og at barnet får en liten porsjon av det som alle andre spiser, gjerne kuttet opp i små biter. Så lenge man er forsiktig med krydringen og særlig saltingen er dette uproblematisk, og det fører som regel med seg mindre søl enn om man forsøker å tvinge i barnet maten med skje.