Biologisk og økologisk mat for babyen?

100-organicDer er en stadig diskusjon om hva slags mat man burde spise, om hva som er sunt, og om hva som puttes i maten. Om man tar noen steg tilbake, så kan man likevel si, at den maten som spises i dag er langt bedre enn noen gang tidligere i den menneskelige historien. Hvordan kan man slå dette fast så bastant? -Det er ganske enkelt.

Grunnen til at man kan slå dette fast hinsides enhver tvil, er statistikker over levealder og over spedbarnsdødelighet. Hele menneskeheten har i dag tilgang på bedre og mer mat, enn noen gang tidligere.

Så, er økologisk mat bare tull?

Økologisk mat er nok ikke bare tullete. Det finnes sprøytemidler som ikke er bra for mennesker, og det finnes visse ting som man burde unngå å mate barna, men de er ikke direkte relaterte til om maten er enten økologisk eller konvensjonell. Samtidig er det også et spørsmål om hvor farlige ting er. Man må se forskjellige faktorer opp mot hverandre. Dagens konvensjonelle landbruk er nemlig bedre enn det historiske økologiske landbruket, som så sent som rundt 1900 kunne det svikte fullstendig med jevne mellomrom. Skal man uttrykke det drastisk blir spørsmålet om man vil dø av kjemisk forgiftning når man er 81 år gammel, eller om man ønsker å dø av sult når man er 4 år gammel.

Noen ting kan man likevel ta seg i akt for

Det finnes gjøremåter innen konvensjonell matproduksjon som er kritikkverdige, og det finnes en del problemer med miljøgifter i for eksempel naturlig fanget fisk, så vel som i oppdrettsfisk, hvor problemene er kjemiske giftstoffer som ikke er bra for noen. Derfor burde ikke barn, eller noen andre, spise laks fra oppdrettsanlegg veldig ofte. Det eksisterer nemlig ingen grenser for hvor mye plantevernmidler som kan puttes i fiskens mat.

Alt i alt er faren for diabetes, på grunn av for mye sukker, en langt mer sannsynlig fare, enn at man blir syk av konvensjonelle grønnsaker.